Olej
rydzowy

Lnicznik siewny (Camelina sativa) - zwany także lnianką, lennicą, judrą, czy rydzem lub rydzykiem ze względu na brunatny odcień ziaren rośliny. Z badań archeologicznych wynika, że w naszych słowiańskich regionach tłoczono go już 3 tys. lat temu. Jeszcze w latach 50-tych ubiegłego wieku był częstym bywalcem na polskich stołach. Później jego popularność spadła na rzecz spokrewnionego z nim rzepaku, który dawał większe plony. Teraz wraca do łask i na nasze talerze. Ma charakterystyczny cebulowo-orzechowy smak z nutką korzennej goryczy. Kiedyś bardzo popularny dodatek do śledzi, czy po prostu maczania w nim chleba.

Nasz olej rydzowy to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w swoim składzie zawiera ich aż 90%, a ponad połowa to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dokładny podział wygląda następująco: Omega-3 (alfa – linolenowy) – 35%, Omega-6 (kwas linolowy) – 17%, Omega-9 (kwas oleinowy) – 17%. Bardzo dobra proporcja wspomnianych kwasów oraz stosunkowo niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych (7-10%) sprawia, że olej wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Z badań przeprowadzonych w Instytucie Żywności i Żywienia wynika, że codzienne dwutygodniowe spożywanie oleju rydzowego skutecznie zredukował nadmiar cholesterolu LDL we krwi o 12 proc. Co istotne, wystarczy zaledwie łyżeczka tego oleju, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej rydzowy nadaje się wyłącznie do stosowania na zimno.

W swoim składzie olej z lnianki zawiera wiele cennych fitosteroli oraz minerałów i witamin. Wykazuje ochronne działanie na organy takie jak serce, wątroba, trzustka, jelita i nerki, a także naczynia krwionośne. Wzmacnia florę jelitową oraz stymuluje produkcję żółci. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki zawartości witamin z grupy E pozytywnie wpływa na wzrok oraz układ nerwowy poprawiając pamięć i koncentrację. Wspomaga pracę układu krążenia - wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem i tworzeniem zakrzepów. Dzięki wspomnianej redukcji poziomu lipidów i cholesterolu normalizuje poziom cukru we krwi. Łagodzi także objawy artretyzmu i reumatyzmu. Jak każdy produkt bogaty w kwasy omega 3 wpływa pozytywnie na poprawę odporności oraz opóźnienie procesów starzenia się komórek. Jest pomocny w walce z atopowym zapaleniem skóry i gojeniem wszelkich ran, odleżyn czy oparzeń.

Witaminy w oleju rydzowym:

A

Witamina A

odpowiedzialna za prawidłowy proces układu wzrokowego, pokarmowego i oddechowego
B

Witaminy z grupy B

odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
E

Witamina E

zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia

Olej z rydzowy w zastosowaniach zewnętrznych

Olej z lnianki ze względu na swoją strukturę idealnie nadaje się do masażu całego ciała, także skóry głowy. Wykazuje działanie nawilżające, a zawarta w nim witamina korzystnie wpływa na poprawę kolorytu skóry. Duża zawartość kwasów omega polepsza jędrność i spowalnia proces starzenia się skóry niwelując działanie wolnych rodników. Olej rydzowy przyspiesza proces gojenia się ran, oparzeń, czy innych uszkodzeń naskórka. Pomaga zwalczać objawy atopowego zapalenia skóry i trądzikowych wykwitów.

olej rydzowy
olej rydzowyfot. 2
KUP TERAZ