Ocet
jabłkowy

Historia pozyskiwania octu jabłkowego sięga 5 tys. lat, p.n.e. Jego lecznicze właściwości znane i wykorzystywane były przez przez starożytne kultury: egipską, babilońską, chińską, grecką i rzymską. Stosowano go wówczas głównie na poprawę odporności oraz do pobudzenia krążenia i oczyszczania wątroby. Hipokrates określany mianem Ojca Medycyny zalecał stosowanie octu w dolegliwościach dróg oddechowych, królowa Kleopatra nie tylko brała w nim kąpiel, ale i piła rozcieńczony, dzięki czemu słynęła ze smukłej figury i dobrego zdrowia, a rzymscy legioniści w połączeniu z wodą, skutecznie gasili nim pragnienie.

Cudowną moc octu doceniono także w średniowieczu. Królował na stołach, jako panaceum ułatwiające trawienie tłustych i ciężkich potraw oraz zapobiegał problemom gastrycznym. Stosowano go również do konserwacji jedzenia, a podczas wojen do opatrywania ran.

Nasz ocet jabłkowy, produkowany z polskich, jabłek podlega naturalnej fermentacji (6%). Ma żółto-brązowe zabarwienie, jest lekko mętny i wyróżnia go charakterystyczny kwaśny octowy smak i zapach jabłek.

Głównym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy oraz kwas mlekowy. Zawiera enzymy oraz pektyny. W jego składzie znajdziemy także aminokwasy, związki polifenolowe, kwas foliowy i sporą dawkę beta-karotenu. Ocet jest bogatym źródłem pierwiastków takich jak: potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, magnez, mangan i wapń

Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Wykorzystywany jest powszechnie w kuchni, jako dodatek do wielu potraw, głównie sałatek i dań mięsnych

Witaminy w occie jabłkowym:

A

Witamina A

B

Witaminy z grupy B

C

Witamina C

E

Witamina E

P

Witamina P

ocet jabłkowy
ocet jabłkowy