Musztarda

Musztarda znana była już przez starożytnych Rzymian, Greków oraz Sumerów. Stosowano ją jako lek na reumatyzm i rany po ukąszeniach węży oraz skorpionów. Legendy głoszą, że była również silnym afrodyzjakiem i środkiem zwalczającym ból zębów. Do dziś doskonale sprawdza się w kuchni jako smakowity dodatek do dań.

Nasza musztarda wytwarzana jest w tradycyjny sposób. Ogromną zaletą musztardy jest jej długa trwałość. Jest jednym z najmniej kalorycznych sosów zimnych. Warto wprowadzić ją do diety szczególnie w okresach przeziębień.

Ziarna gorczycy zawierają solidną dawkę witaminy E nazywanej “witaminą młodości” oraz witamin z grupy B. Są również skarbnicą minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz selenu. Poza tym, musztarda jest dobrym źródłem: białka, c ukrów i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 .

Swoje szerokie zastosowanie musztarda znalazła w kuchni. Doskonale wzbogaca smak wielu potraw. Najczęściej sprawdza się jako wyrazisty dodatek do sosów, sałatek, chłodnych przekąsek, kanapek i mięs.